Geç gelen sağlık lisesi düzenlemesi hayalleri yıktı

Sayıları hızla artan özel Anadolu meslek liseleriyle ilgili 2 Ağustos'ta yapılan bir yönetmelik değişikliği kontenjanları düşürdü.

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 28 Ağustos 2013 09:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Bu liselere önkayıt yaptıran öğrenciler ortada kalırken okullardan birçoğu daha açılmadan kapanmak zorunda kaldı.

Selin Kaptanoğlu, hemşire olmak istiyordu. Seviye Belirleme Sınavı'ndaki puanı Alanya'daki Devlet Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'ne yetmeyince, bu yıl eğitime başlayacak Özel Alanya Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'ne önkayıt yaptırdı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) özel sağlık meslek liselerinin hızlı artışını ve ihtiyaç fazlası sağlık personel sorununu önlemek için bir yönetmelik çıkardı. Yönetmelikle birlikte Kaptanoğlu'nun önkayıt yaptırdığı okulun kontenjanı 150'den 17'ye düştü. Okul yetkilileri bu şartlarda lisenin açılamayacağını söyledi. Selin Kaptanoğlu ve 149 öğrenci ortada kaldı. Üstelik bu öğrenciler tek örnek değil. Türkiye genelinde yeni yönetmelik şartlarını taşımayan pek çok özel sağlık meslek lisesi açılmayacak. Eğitim yılının başlamasına üç hafta kala bu öğrencilerin planlarını değiştirmesi ve kendilerine okul araması gerekecek.

Peki bu noktaya nasıl gelindi? Türkiye'de 341 devlete bağlı, 166 özel Anadolu sağlık meslek lisesi var. 2009'da özel Anadolu Sağlık Meslek Lisesi sayısı 1'di. Beş yıl içinde okul ve öğrenci sayısı bu kadar artınca MEB ve Sağlık Bakanlığı önlem almaya başladı. MEB, 2 Ağustos'ta Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişikliğe gitti.

Açılmadan kapanacak

Buna göre daha önce okulun fiziki yapısına göre okullara kontenjan verilirken, bu yıl staj yapılacak hastanelerin personel sayısına göre öğrenci alınmasına karar verildi. Yönetmeliğe göre, okullar staj protokolünü okula uzaklığı 30 kilometreyi geçmeyen, en az 50 yatak kapasiteli hastanelerle yapacak. Örneğin bir okulun staj yapılacak hastanedeki hemşire sayısı 50 ise en fazla 25 öğrenci alabilmesine olanak verildi. Ayrıca protokollerin en az 10 yıl süreli olacağı ve il sağlık müdürlüklerince onaylanacağı bildirildi. Üstelik bu şartlar önceki senelerde açılan sağlık meslek liseleri için de geçerli kılındı. Şimdi özel sağlık meslek liseleri staj anlaşmalarını yeniliyor. Yeni kurulacak okullarsa hastaneleri kapı kapı gezerek staj protokolü imzalamaya ve alacağı öğrenci sayısını arttırmaya çalışıyor. Eğitimcilere göre bu şartları gerçekleştiremeyen pek çok okul hazır olduğu halde açılamayacak. Daha önceden açılanlar ise uzun ömürlü olmayacak. Açılmayan okullardan biri Özel Alanya Anadolu Sağlık Meslek Lisesi. Şubat ayında çalışmalar başladı. Temmuzda başvuru dosyasını sundu. MEB müfettişleri geldi, okula 150 öğrenci kontenjanı verdi. Önkayıtlar başladı ve okul 150 öğrenciyi buldu. 2 Ağustos'ta çıkan MEB yönetmeliğiyle her şey değişti. Buna göre, okul 14 hemşirelik ve 3 aneztezi teknisyenliği öğrencisi olmak üzere 17 kişi alabilecekti.

En baştan yapılmalıydı

Okulun kurucularından Erdal Sayi, 8 bin 500 TL ücreti olan okulu 17 öğrenciyle döndüremeyeceklerini söyledi. Mevcut yönetmelik ve yasalara göre okul kurduklarını, yolun ortasında şartların değiştiğini söyleyen Sayi, şöyle konuşuyor: “1 milyon dolarlık yatırım yaptık. Öğrenciler de hayal kırıklığına uğradı. Yönetmeliği ocak ayında değiştirseler söyleyecek hiçbir şeyimiz olmazdı. Biz de bu yatırımı başka bir şeye yapardık. Okul sayısındaki patlama istihdam sorunu yaratabilir. Ancak bunun en baştan hesaplanması gerekirdi.“ Yeni şartların önceden açılan sağlık meslek liseleri için de geçerli olduğunu hatırlatan Sayi, bu okullardaki öğrencilerin de staj sorunu yaşayabileceğini anlatıyor: “Diyelim okul, geçen sene 150 öğrenci aldı. Staj zamanı geldiğinde 50 öğrenci hastanelere gitti, geriye kalan 100'ü staj yapamayacak. Belki de mezun olamayacak. Çok büyük sorunlar bekliyor. “

Hayallerim yıkıldı

Okula önkayıt yaptıran öğrencilerden Selin Kaptanoğlu şunları söylüyor: “Küçüklüğümden beri hemşire olmak istiyordum. SBS'de 320 puan aldım. Devlet sağlık meslek lisesinin puanı yüksekti. Bu okulun açılacağını öğrendim. Temmuzda önkayıt yaptırdım. İletişim bilgilerimizi verdik. Yeni yönetmelik çıktığını, okulun açılamayacağını öğrendim. Hayallerim suya düştü. Ne yapacağımı bilmiyorum. Bu haber ummadığımız bir anda çıktı, belki yine ummadığımız bir anda başka bir haber çıkar. Bekliyoruz.”

Diploma ve kontenjan satılıyor

Okul kurucusu Erdal Sayi, yönetmeliğin getirdiği şartlara uymak için bir piyasa oluştuğunu belirterek, şunları anlatıyor: “Merdiven altı uygulamalar, kontenjan ve diploma piyasası türedi. Özellikle İstanbul 'da özel hastaneler 'Şu okul bizimle staj anlaşması yapmak istiyor. Onlar 2 bin verdi, siz 5 bin verin sizinle anlaşalım' diye yapacağı anlaşmayı satıyor. Yenilenen yönetmeliğe göre benim 17 öğrencime iki meslek öğretmeni isteniyor. Ben iki öğretmen bulmuştum. Ama bulamayanlar diploma satın alıyor. Emekli olmuş, artık huzurevinde olan sağlıkçıların diplomalarını alıp Milli Eğitim'e ibraz ediyorlar. Derse ise formasyonu olmasa da genç hemşireleri , doktorları sokuyorlar. Açıktan da para veriyorlar.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber